EPC-VERSLAGGEVING

Wat is een EPC keuring?

Een EPC keuring is een inspectie van de woning met als doel de energieprestatie van de woning vast te stellen. Van deze inspectie wordt een rapport opgesteld, het zogenaamde EPC attest of energieprestatiecertificaat. In het EPC attest staat een energiescore vermeld waaruit valt at te leiden hoe energiezuinig de woning is. Potentiële kopers of huurders van woonruimte kunnen op basis van deze score een goede inschatting maken van de te verwachten energiekosten.

Wanneer is een EPC keuring verplicht?

Een EPC keuring is verplicht bij verkoop of verhuur van een autonome wooneenheid. Onder autonome wooneenheid verstaat men: iedere woonruimte die beschikt over een badkamer, keuken en toilet, bijvoorbeeld: woonhuizen, appartementen, studio’s, studentenflat, sociale woningen. Ook voor studentenkamers is een EPC keuring verplicht. Wanneer de kamers niet beschikken over een eigen douche, toilet en keuken (niet autonoom) dan volstaat één EPC voor de gehele woning. Ook voor de verkoop of verhuur van woningen zonder verwarming is een EPC sinds 1 juli 2017 verplicht.
EPC

WELKE TAKEN HEEFT VECOBA CONSULTING BV?

Een energiedeskundige komt op een afgesproken tijdstip bij je langs. Indien er geen bouwplannen aanwezig zijn dan zal de deskundige de volledige woning gaan opmeten. Ook de maten van ramen en deuren worden nauwkeurig bepaald. Hierna zal de expert de volgende zaken inspecteren: de verwarmingsinstallatie, ventilatiesysteem, isolatie, warmwaterproductie (ook zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp). De deskundige noteert tijdens de inspectie allerlei gegevens zodat hij deze later op kantoor in een computersysteem kan invoeren. Hieruit volgt dan het definitieve EPC attest. Je hebt dit attest nodig vanaf het moment dat je een woning te koop of te huur aanbiedt.

Voorbereiding voor een EPC keuring

Om de keuring vlot te laten verlopen is het belangrijk dat de energiedeskundige vrije toegang heeft tot alle lokalen in het gebouw, inclusief eventuele zolderruimte en kelder. Ook de buitenzijde van het gebouw moet rondom toegankelijk zijn. Om een nauwkeurige berekening van de energieprestatie mogelijk te maken doe je er goed aan om alle technische documentatie over de woning gereed te hebben liggen voor de energiedeskundige. Denk hierbij aan de volgende documenten: – Subsidieaanvragen (voor bijvoorbeeld een zonneboiler of spouwmuurisolatie, of renovatie) – Bouwplannen (praktisch in verband met de opmeting van het huis) – Facturen met technische informatie over de gebruikte bouw- en isolatiematerialen – Documentatie van de verwarmingsinstallatie – Eventuele foto’s die genomen zijn tijdens het bouwproces – Lastenboeken / werfverslagen / vorderingsstaten – Alle overige technische informatie over de woning
Liever een offerte via mail? Neem dan contact op via info@vecoba.be